SĂRBĂTORIREA CENTENARULUI - ISMB, SECTOR 2

Colegiul Naţional Mihai Viteazul - 04.XII.2018



ACASĂ-I ROMÂNIA, ACASĂ-I TRICOLORUL!

Festivalul grădiniţelor din sectorul 6 - 04.12.2018



CENTENAR ROMÂNIA MARE



Banner CENTENAR

1000 de elevi, 1000 de gânduri pentru ROMÂNIA MARE - 30.11.2018



Reprezentanţii ISMB în Cetatea Unirii



CENTENARUL MARII UNIRI A ROMÂNILOR - Asociaţia Europeană "Dimitrie Cantemir"



Simpozionul LA CEAS ANIVERSAR AL MARII UNIRI

In cadrul programului CENTENAR al ISMB din 14 noiembrie 2018



Centenar Învăţământ Preuniversitar Bucureşti



Festivalul naţional de creaţie şi interpretare muzică folk „TOAMNA BALADELOR” ediţia a XVIII-a - 3-4 noiembrie 2018



MAREA UNIRE în literatură - concurs de eseuri

Victor Alion, clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Informatică "T. Vianu"



Conferinţă MAREA UNIRE
ISMB a organizat a doua conferinţă din seria propusă în anul CENTENARULUI. Pentru inspectorii şcolari a vorbit despre MAREA UNIRE profesor universitar doctor BOGDAN MURGESCU – Universitatea Bucureşti. “Centenarul MARII UNIRI ar trebui să fie un moment de reflecţie a ceea ce s-a făcut şi aceea ce rămâne de făcut. Să încercăm a folosi cunoaşterea trecutului în construirea viitorului. La finele anului 19018 românii românii dezbăteau probleme legate de: populaţia comasata cu preponderenţă în zonele rurale, acordarea dreptului de vot femeilor, minorităţile care se integrau în România unită, înfiinţarea Partidului ţărănesc condus de Ion Mihalache şi sprijinit masiv de învăţători.”

BUCUREŞTI - Şcoala Centrală - 1 octombrie 2018



Festivalul naţional de teatru pentru elevi „GEORGE CONSTANTIN” ediţia a XVIII-a - 2-3 iunie 2018



Vernisaj - 27 martie 2018, ora 16.00, Biblioteca Națională a României



Concurs de istorie - CENTENARUL ROMÂNIEI MARI



5 licee, 5 muzee



Un secol de istorie la Şcoala Ferdinand I
"Comunitatea şcolii noastre a fost joi, 22 februarie 2018, timp de două ore, în sărbătoare! Am celebrat un secol din istoria noastră, având ca invitaţi două personalităţi ale culturii româneşti, care au trăit istoria în momente cheie - poeta Ana Blandiana şi filosoful Mihai Şora. Elevii noştri au pregătit în holul principal al şcolii panouri cu poezii ale doamnei Ana Blandiana traduse în limba engleză, citate din opera domnului Mihai Şora şi secvenţe din Memorialul victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetul Marmaţiei. Programul artistic a adus în faţa spectatorilor cei mai relevanţi ani ai acestui secol: 1918, 1923, 1944, 1947, regii întregitori ai neamului, Majestatea Sa Regele Ferdinand I şi Regina Maria, dar şi două figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste, Iuliu Maniu şi Elisabeta Rizea. Aceste momente au fost moderate de doi elevi care interpretau rolurile celor doi invitaţi. A urmat un moment de recitări din poeziile doamnei Anei Blandiana. Elevii, invitaţii (părinţi, parteneri educaţionali, reprezentanţi ai Consiliului Local sector 2, domnul director de la DGAPI sector 2), cadrele didactice, au asistat la o dezbatere despre cum au trăit personal invitaţii acest secol, cum îl simt acum şi ce simt elevii. Doamna Ana Blandiana a spus în intervenţia sa: "Aş vrea să fiţi mândri şi conştienţi de următorul fapt, că România este singura ţară care s-a întregit prin vot democratic. Putem fi mândri că ne-am format din dragoste şi aproape o supranaturală memorie". „Româna este o limbă unitară pe o suprafaţă remarcabilă. Am reuşit să rămânem noi înşine. E cea mai mare realizare a poporului român şi este ceva miraculos în ea. Este ceva miraculos în toată istoria noastră.” Domnul Mihai Şora a spus: „Momentul Marii Uniri trebuie sărbătorit într-un univers deschis, continental. Suntem fraţi! [...] Un copil învaţă mai repede matematici complicate, decât istoria şi comportamentul public. Patriotismul se vede în realizări, în felul în care te-ai dăruit comunităţii, ca să realizezi ceva în beneficiul ei. Patriotismul este un sentiment deschis. Aş defini iubirea de ţară ca pe o energie continuă. Iubirea de ţară nu este în termeni de merită sau nu merită iubire. E iubire de cămin, de familie, de cartierul în care ai copilărit, de şcoala în care ai învăţat.. M-am simţit întotdeauna român! Nu am purtat-o în piept ca pe o decoraţie, dar am luat-o în serios, respectându-mi înaintaşii şi încercând să le continui, pe măsura puterilor mele, efortul, de a ridica din punct de vedere cultural concetăţenii.” Cu bucurie, elevii noştri au pregătit pentru oaspeţi două albume realizate pe hârtie manuală, care cuprindeau poezii ale doamnei Ana Blandiana traduse în limba engleză şi citate ale domnului Mihai Şora, toate ilustrate şi scrise manual. Darurile au fost primite cu mare entuziasm şi apreciate."

Violeta Dascălu - DIRECTOR - Şcoala Gimnazială Ferdinand I

  


"MAREA UNIRE - Moment decisiv al istoriei românilor"
Excursie tematică de două zile pe traseul Bucureşti – Alba Iulia şi retur


"PE AICI NU SE TRECE!"
Excursie tematică de o zi pe traseul Bucureşti- Focşani- Mărăşti – Mărăşeşti şi retur


ISMB a organizat prima conferinţa din seria propusa în anul CENTENARULUI. Pentru inspectorii şcolari a vorbit despre MAREA UNIRE Profesor doctor ALIN CIUPALA.
"Caracteristic marii uniri şi a perioadei premergatoare a fost loialitatea faţa de poporul român ca un element comun Regelui Ferdinand (care decide sa ramâna alaturi de români, el germanul care va lupta împotriva naţiei şi a familiei sale), al omului simplu din popor (care nu v-a precupeţi nici un efort în lupte), al Reginei Maria(care a crezut în victorie pâna la capat) şi al minoritaţilor (care au susţinut idealurile românilor). Toţi s-au unit în jurul unui mare proiect comun."